1. Ana Sayfa
  2. Yöresel Yemekler
Trendlerdeki Yazı

Cide’de Ne Yenir?

Cide'nin meşhur yemekleri arasında birçok farklı yöresel tatlar bulunmaktadır. Öncelikle yöreye özel reçelleri denemeniz tavsiye edilir. Gül, kızılcık, böğürtlen, erik, çilek, ayva ve elma reçelleri mutlaka denenmelidir.

Cide’de Ne Yenir?
+ - 0

Kış boyunca yalnızca kuru sebzeler tüketilmektedir. Su böreği dışında yapılan tüm börekler ise kuru yufka ile yapılan ev yapımı böreklerdir. Mutlaka denemeniz gereken yöresel yemeklerden bazıları ise şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Kömeç: Mısır hamurunun ekmek şeklinde mancar yaprağına sarılması ve pişirilmesi ile yapılan yöresel bir lezzettir. Değirmen kömeci ise hazırlanan kömecin kızgın küle gömülerek pişirildiği halidir.
  • Hoşaflar: Bölgede oldukça fazla tüketilen hoşaflar; kestane, erik, üzüm, kızılcık, armut, ayva ve elma gibi meyvelerin kaynatılması ile elde edilmektedir.
  • Dolmalar: Kabak, biber, lahana, yaprak, mancar ve pırasa ile sarılarak yapılan yöresel dolmalar bölgeye özgü şekilde yapılmaktadır.
  • Tarhana Çorbası: El emeği ile üretilen tarhanaların ısıtılarak çorba haline getirildiği yöresel lezzetler arasında yer almaktadır.
  • Doldurulmuş Tavuk: Cide’nin en önemli yemeği olan doldurulmuş tavuk, bayram ve düğün sofralarında ikram edilmektedir.
  • Armut Ballandırma: Armutların mevsiminde toplanması, pişirilmesi ve saklanması ile hazırlanmaktadır.

Cide’nin kendine özgü mutfağından yemekleri sizler için aşağıda liste halinde sıraladık. Cide’ye yolunuz düştüğünde bu eşsiz lezzetleri tatmadan ayrılmayın derim.

İşte Cide’nin eşsiz lezzetleri;

  • Kuyu Kebabı ( Piran ) KESİNLİKLE TAVSİYE EDİLİR.
  • Karma
  • Köy Böreği
  • Armut Tatlısı
  • Ceviz Helvası ( Cidella )
  • Kuyruklu Dolma
  • Kestane Hoşafı
  • Kır Pidesi
  • Büryan Kebabı
  • Çorbalar

Tarhana, Uvmaç, Yartmaç, Mancar, Keşkek , Sebze, Un, Şehriye, Mercimek, Pirinç çorbasıdır.

Uvmaç Çorbası

  • Dolmalar

Deli, Mancar, Pırasa, Kabak, Biber, Kuyruklu, Lahana, Yaprak Sarması’dır.

Lahana Dolması

  • Yemekler

Malak, Sirkeli, Hamur işleri, Sebze Yemekleri, Bakliyat Yemekleri, Et Yemekleri, Balıklar, Yumurtalı Yemekler, Mantarlar, Yoğurtlular, Kavurmalar, Makarnalar, Pilavlar’dır.

  • Tatlılar

Kıvrım, Lokma, Kabak Tatlısı, Sütlaç, Kocagarı Gerdanı, Baklava, Muhallebi, Güllaç, Aşure, Un Helvası, Ceviz Helvası, İrmik Helvası’dır.

Koca Karı Gerdanı

  • Börekler

Soğanlı, Patatesli, Kıymalı, Yumurtalı, Kabaklı, Ispanaklı, Cevizli, Su, Peynirli, Sigara, Muska böreği’dir.

  • Hoşaflar

Kestane, Üzüm, Kayısı, Erik, Kızılcık, Vişne, Elma, Ayva, Armut hoşafı’dır.

  • Ekmekler

Taş Sacı Ekmekler;

Göbüt, Bazlamaç, Kırtıl, Kartlaç, Gözleme’dir.

  • Kömeçler

Mısır hamuru samun ekmeği şeklinde mancar yaprağına sarılarak fırında pişirilir.

Değirmen Kömeçi

Hazırlana kömeç kızgın küle gömülerek pişirilir

Turşular, Salamuralar

Biber, patlıcan, Yeşil domates, lahana, pancar, karışık, hıyar, asma yaprağı salamura, balık tanlama, salçadır.

  • Reçeller

Elma, ayva, böğürtlen, vişne, gül, erik, çilek, kızılcık, kuşburnu reçelidir.

…gibi yöresel yiyeceklerin yanı sıra mevsimine göre;

  • Barbunya
  • Kalkan
  • İstavrit
  • Gümüş ve Palamut

…gibi balık çeşitlerinin tadına bakabilirsiniz.

Yazar Hakkında

Yorum Yap